اسلام دینی است که تمدن عظیمی را پایهگذاری کرد، تمدنی که قرنها بر جامعه بشر حکومت میکرد، و جای شک و تردید نیست که در مقاطع مهمی از تاریخ گذشته جامعه اسلامی و حداقل در مقطع نخستین تاریخ اسلام و به ویژه در دوران حکومت رسول الله (ص) و امام علی (ع)، توانست مطابق نسخه اصلی در ابعاد مختلف از جمله بعد اقتصادی عمل نماید و لذا نظام اقتصادی پیاده شده در آن جامعه اسلامی، نسخهای مطابق اصل از نظام اقتصادی اسلام بوده است.
در همین راستا در قرآن کریم و سنت معصومین (ع)، اسلام به عنوان دین جامعی که برای برقراری عدل در همه شئون زندگی انسان آمده است و دارای برنامه کاملی جهت اجرای عدل در جامعه بشر است، معرفی شده است؛ و از آنجا که اقتصاد یکی از مهمترین بخشهای زندگی انسان است، طبعا این بخش از زندگی انسان نیز مشمول برنامههای اسلام در رابطه با برقراری عدل در جامعه بشری است. این ادعا بر این مطلب تأکید دارد که احکام اسلام جامعیت فراگیر دارد، و همه آنچه را مورد نیاز بشر است، که شامل همه مسائل اقتصادی نیز میشود، در کتاب و سنت بیان شده است.
بنا بر این بر اساس ادعای اسلام مبنی بر داشتن نظام اقتصادی کامل، باید آن را از منابع اسلامی و دینی استنباط نمود و در اختیار جامعه بشری قرار داد؛ و لذا وظیفه کارشناسان و صاحب نظران و فقیهان اسلام است که همت گمارند و نظام اقتصادی اسلامی را از منابع آن استنباط نمایند و برای بهرهبرداری جامعه بشری در اختیار انسانها قرار دهند.
اثر حاضر تلاشی در این خصوص میباشد که گروه اقتصاد دانشگاه عدالت آن را در اختیار جامعه علمی کشور قرار میدهد و امید است مورد توجه پژوهشگران و استادان این عرصه قرار گیرد.
سیدعبدالحمید ثابت
مدیر گروه اقتصاد دانشگاه عدالت
و عضو هیات علمی
مجتمع آموزش عالی علوم انسانی
جامعه المصطفی العالمیه