FA EN AR
یکشنبه, 11 شهریور 1403
◉ بنیاد غیر دولتی و عام المنفعه حامیان دانشگاه عدالت ◉
جراحی پلاستیک از منظر فقه و حقوق

جراحی پلاستیک از منظر فقه و حقوق

سال انتشار: 1395

مقدمه 

جراحی پلاستیک از جمله شاخه­های نوظهور در حوزه پزشکی بوده که در سایه پیشرفت­های دانش پزشکی به صورت جهش­وار توسعه یافته و در میان هواخواهان خود ایجاد شادمانی کرده است. امروزه توجه به این دانش، منحصر به افرادی نیست که قصد عمل پلاستیک دارند، بلکه مصرف کنندگان خدمات پزشکی هم طالب کسب اطلاعات در مورد رازهای بهتر کردن ظاهر، از میان بردن نشانه­های پیری و اصلاح عملکرد جزیی از بدن هستند. به هرحال، باید توجه داشت که زیبایی­ ظاهری در کنار زیبایی معنوی یکی از مهمترین ارزش­های انسانی بوده که مورد تاکید و تشویق دین اسلام قرار گرفته است، زیرا زیبایی ظاهری موهبتی از جانب خداوند است که مظهر خارجی انسان را نشان می­دهد. به عنوان نمونه خداوند متعال در این باره فرموده است:

«لقد خَلَقنَا الِانسانَ فِى اَحسَنِ تَقويم»[1] به یقین انسان را در بهترين صورت و نظام آفريديم. 

تقويم، به معنى درآوردن چيزى به صورت مناسب، نظام معتدل و كيفيت شايسته است که گستردگى مفهوم آن، اشاره به اين مطلب دارد كه انسان از هر نظر (جسمى، روحى و عقلى) به صورت شایسته آفریده شده است.[2] 

همچنین در آیه دیگری خداوند متعال در این باره فرموده است: 

«قُلْ مَنْ حَرَّمَ زينَةَ اللَّهِ الَّتي‏ أَخْرَجَ لِعِبادِهِ وَ الطَّيِّباتِ مِنَ الرِّزْقِ قُلْ هِيَ لِلَّذينَ آمَنُوا فِي الْحَياةِ الدُّنْيا خالِصَةً يَوْمَ الْقِيامَةِ كَذلِكَ نُفَصِّلُ الْآياتِ لِقَوْمٍ يَعْلَمُونَ‏»[3] (ای پیامبر) بگو: زینت­های خدا و روزی­های پاکیزه­ای را که برای بندگانش پدید آورد، چه کسی حرام کرده است؟ بگو: این زینت­ها و نعمت­ها در قیامت ویژه­ی مومنان است. ما این­گونه نشانه­های خود را برای گروهی که اهل دانش و بصیرت­اند، بیان می­کنیم. 

با توجه به مطالبی که گذشت، اهتمام دین اسلام به اصل زیبایی و زیبایی­خواهی روشن شد. اکنون سوالی که پیش روی ما است در مورد تغییراتی می­باشد که به انگیزه درمان و یا افزایش زیبایی خواهی انجام می­گیرد. آیا شرع و قانون اسلام اجازه ­داده تا با دست خود تغییری در ظاهرمان به وجود بیاوریم؟ محدوه جواز این تصرفات تا کجاست؟ همچنین در صورت تحقق خسارت و یا ارتکاب فعل مجرمانه چه مسئولیتی متوجه این گروه از جراحان است؟ مجموع این سوالات، طرح اولیه پژوهش­های فقهی و حقوقی جراحی پلاستیک را شکل می­دهد.

 


 

.[1] سوره تین، آیه4.

.[2] بابایی، احمد علی، برگزیده تفسیر نمونه، ج5، ص235.

.[3] سوره اعراف، آیه32.

تعداد بازدید: 5